top of page

HUNDTÅRTA

Uppdaterat: 6 jan. 2021

Svårighetsgrad: 🦴🦴

Idag fyller Ludde 10 år!! 🌟 Louie och Cleo ville givetvis bjuda över sin kompis på tårtkalas för att fira den stora dagen! Jag och Luddes matte Sandra hjälptes därför åt att göra en fin tårta till honom, det kan ni se mer av på min YouTube-kanal om ni vill. Länk direkt till filmen har ni HÄR.


Det bjöds på banantårta i två lager och i form av ett hundben, fyllningen i mitten bestod av färskost och banan och på toppen hade vi både frosting och mumsiga dekorationskex (recept HÄR).


Jag börjar med att förklara hur jag fick fram hundbensformen, jag har en kakform (alltså som en pepparkaksform) i form av ett hundben - dvs du kan använda vilken form du vill - och placerade denna i en liten ugnsfast form. Smörj eller spraya formen med olja på kanterna. I botten på formen la jag ett litet ark bakplåtspapper (ca 10 x 10 cm, klipp så det gott och väl går utanför din kakform) och vid sidorna placerade jag aluminiumfolie. Vet ej om det hade gått lika bra utan men det har jag inte testat än.. Jag försökte alltså "täcka" lilla glappet mellan kakformen och botten med att lägga aluminum runt om. Sedan fick jag grädda i två omgångar.

Det här receptet ger dig 2 små hundbens-tårtbottnar + 2 muffins (yes jag gör alltid muffins när det blir över).


Recept:

1 ägg

0,6 dl mosad banan

2 msk jordnötssmör

0,6 dl laktosfri mjölk

0,7 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver


Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.


Vispa upp ägget med en gaffel. Rör ner den mosade bananen, jordnötssmör och mjölk till en jämn smet.


Blanda mjöl och bakpulver och häll sedan ner i smeten. Rör ihop.


Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter om du har en liten form. 15 minuter i större form.


Låt svalna helt innan du börjar dekorera.


Blir dina tårtbottnar lite svällda kan du försiktigt skära av toppen för en jämnare yta.


Fyllning:

1-2 tsk Philadelphia

1-2 tsk mosad banan


När kakan har svalnat kan du bre på Philadelphia och mosad banan på undre lagret. Jag blandar inte ihop utan brer ut en och en. Sätt sedan dit den övre tårtbotten på bananmoset.


Frosting:

0,5 dl turkisk yoghurt, laktosfri

2 msk Philadelphia

2 msk jordnötssmör


Blanda ihop. Gör hellre för mycket än för lite frosting om du ska spritsa den. Det är svårt att använda en sprits om det är för lite frosting i.


Spritsa eller bre sedan frostingen på toppen. Garnera gärna med lite hundkex!

En stilig födelsedagskille som ÄLSKADE sin tårta! Ludde är väldigt kräsen med vad han tycker om men han hade gärna ätit hela tårtan själv, så god var den! Underbart att se ❤️


Är även människor bjudna på hundkalaset? Ja då kanske du vill baka en matchande banankaka till er, mitt (enkla) recept på det hitta ni HÄR.


Vill ni se när vi gör frosting och sätter ihop hundtårtan?? Kika in filmen nedan!


En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Ägg: Hjälper till att binda smeten, ägg är även rikt på protein.


Banan: Innehåller kalium och fibrer och är bra för den mentala förmågan samt hundens matsmältningssystem. Välj gärna en väl mogen banan då mogna bananer är 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret och är enklare för magen att smälta.


Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.


Mjölk, laktosfri: Vissa hundar reagerar inte på laktos men för säkerhetsskull så använder vi laktosfri mjölk när vi bakar då många hundar saknar de enzymen som krävs för att bryta ner laktos. Viktigt att tänka på vilken mängd mjölk vi ger så att vi inte överkoncumerar. En liten mängd går bra.


Vetemjöl: I detta recept bakar vi med lite vetemjöl. Vill man ha muffinsen glutenfria kan man byta till exempelvis rismjöl eller mandelmjöl. Eller använda majsmjöl givetvis. Vetemjöl och majsmjöl är spannmål, det är inte farligt för hunden men vi vill inte att för stor del av hundens kost består av spannmål. Då våra hundar får så liten del tårta samt inte äter för ofta ser jag inte det som en nackdel att baka med en liten del vetemjöl.


Bakpulver: Det kan vara bra att vata att ett stort intag av bakpulver kan skada hunden och du ska aldrig ge hunden bakpulver i direkt form. Men att använda en liten mängd när du bakar är ingen fara.


Philadelphia: Färskost innehåller kalcium som hjälper benen och tändernas välmående. Det hjälper dessutom tarmfloran i magen. Se till så det inte är något tillsatt socker eller att din hund är laktosintolerant. Det finns laktosfri Philadelphia.


Turkisk yoghurt, laktosfri: Yoghurt är hög i kalcium och protein. Välj naturell då vi inte vill ha några sötningsmedel eller tillsatt socker. Yoghurt med aktiva bakterier kan fungera probiotiskt och är bra för din hunds matsmältningssystem.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page