Svårighetsgrad: 🦴
På söndag 1/11 är det Internationella Vegandagen och det tycker jag är viktigt att uppmärksamma. Därför har jag tagit fram recept på två hårda hundkakor som är veganska och enligt hundarna SUPERGODA!
I det här receptet ska vi baka hundben med smak av pumpa och jordnötssmör. Receptet för mina Snobben kakor hittar ni här. Dom smakar banan och jordnötssmör och är lite mjukare än hundbenen.
Dessa kakor passar även utmärkt för hundar som inte tål ägg eller gluten.
Är rätt säker på att Louie drömde om dessa veganska hundben inatt 💭💭
Längst ner på sidan finner ni all info om de livsmedel som är med i receptet och om det är något man ska tänka på när man bakar till hunden.
Recept:
2 dl pumpapuré
0,5 dl jordnötssmör
2 msk rismjöl
3 dl glutenfritt havregryn eller havremjöl
Tips: pumpapuré gör du enkelt själv genom att ta en pumpa, skala, kärna ur och tärna den. Koka sedan i ca 15-20 minuter. Mixa och låt svalna.
Obs. har du inte rismjöl hemma kan du använda mer havregryn eller annat mjöl, känn efter så att konsistensen på smeten blir fast, se bild nedan. Tack vare rismjöl får vi glutenfria kakor som är lite snällare mot magen.
Gör såhär:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Mät upp havregryn och använd stavmixer, mixer eller matberedare för att göra havremjöl. Häll upp mjölet i en stor bunke.
Blanda ned övriga ingredienser med havremjölet. Rör med sked och knåda sedan det sista för hand. Du ska få en fast deg som inte klibbar men samtidigt inte smular. Tillsätt mer jordnötssmör om degen är för torr och mer (valfritt) mjöl om degen känns klibbig och blöt.
Här ser ni hur degen ska se ut, på ett ungefär. Ett tips när du ska kavla ut är att lägga degen mellan två bakplåtspapper, tryck till med handen och kavla sedan ut degen till ca 0,5 cm tjock. Stansa ut dina kakor med valfri form och för över till din plåt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta sedan ut plåten, vänd på kakorna och grädda ytterligare 5-10 minuter i ugnen. Kakorna ska bli torra och få en fin färg med inte få en bränd yta.
Låt svalna ordentligt innan du låter din pälskling provsmaka
Förvara kakorna i väl försluten burk kylskåp i upp till en vecka eller i frysen i två månader.
En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:
Pumpapuré: Pumpapuré fullt av fibrer och perfekt för hundens matsmältningshälsa. Se bara till att använda 100% ren pumpa puré.
Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.
Rismjöl: Det är naturligt glutenfritt och ger kakorna en fantastisk konsistens!
Glutenfria havregryn: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.
Kommentare