facebook-domain-verification=qnkab8h4jpz8rdl8sopk0se9fi20hk
top of page

Kära Hund tårta

Svårighetsgrad: 🦴🦴🦴

Det här receptet är i samarbete med Kära Hund som erbjuder ekologiska hudvårdsprodukter för hundar.

Till lanseringen av Gustaf & Linneas nya varumärke Kära Hund så har jag bakat en lanseringstårta! 🥳 För givetvis ska det firas att de släpper så här fina produkter som dessutom har våra hundar och miljön i fokus. Dessa tassalvor är tillverkade på Gotland med svenskt bivax vilket bidrar till att sprida blommor och bin över Sverige för en mer hållbar framtid.

Jag har valt att göra tårtan hexagon formad, för att lyfta fram den vackra honungskakan, men du väljer givetvis själv vilken form du vill ha på din tårta! Vill du ha den rund är smeten lagom för ca 2 st 15-18 cm springformar. Nedan står hur jag gjort för att skära ut denna form.


Recept:

3 ägg

1 dl mosad banan

2 msk jordnötssmör (hundvänlig)

1 dl laktosfri mjölk

2 dl glutenfritt havremjöl

2 msk bovetemjöl

2 tsk bakpulver


Tips: havremjöl gör du enkelt själv genom att köra glutenfritt havregryn i matberedare eller med stavmixer.


Tips: gör gärna ditt eget jordnötssmör, HÄR hittar du mitt recept. Det är busenkelt att göra.


Frosting:

1 sötpotatis

ca 2 tsk kokosmjöl


(det går bra att fylla din tårta med samma som frostingen, jag har valt att göra två olika färger därav två olika recept)


Fyllning:

2 potatisar

ca 1 tsk grön spirulina

2 tsk kokosgrädde


Gör så här:

Börja med att sätt ugnen på 175 grader och förbered en form på 20x30cm med bakplåtspapper.


Vispa lätt upp äggen och tillsätt sedan mosad banan, jordnötssmör samt mjölk och vispa till en jämn och något fluffig smet. I en separat bunke rör du ihop havremjöl, bovetemjöl och bakpulver. Vänd sedan ner detta i äggsmeten och rör om, gärna med en träslev eller liknande, tills du fått en jämn smet.


Pensla bakplåtspappret med kokosolja, fyll formen med din smet och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.


Ta ut och låt svalna helt.


För hexagonform: dela tårtbotten på mitten på bredden så du får två (nästan) kvadrater. skär nu av hörnen på den ena tårtbotten så du får en sexkantig form. När du är nöjd med denna placerar du den ovanpå din andra tårtbotten (kvadraten) och skär ut även den andra. På så sätt får du två tårtbottnar som kommer passa perfekt på varandra - se till att hålla koll på hur du ska placera dem på varandra.


Frosting:

Skala och koka sötpotatis. Gör potatismos. Se till så att du får ett helt slätt mos utan några klumpar. Tips är att använda en potatispress - på så vis får du inga klumpar, och mosa sedan till med en sked.


Låt svalna och tillsätt sedan kokosmjöl. Tillsätt lite i taget och ställ åt sidan en stund så att kokosmjölet får svälla. Är ditt mos fortfarande för rinnigt så tillsätter du mer kokosmjöl. Tillsätter du för mycket kokosmjöl kommer frostingen bli grynig och torr samt tappa sin fina färg, så lite i taget är nyckeln för att lyckas.


Fyllning:

Gör som ovan med din potatis. Låt svalna och tillsätt spirulina och kokosyoghurt.


Rör ihop till en helt slät smet och bred sedan ut över tårtan och montera ihop dina två tårtbottnar.


Nu är det bara att dekorera din tårta på valfritt sätt!En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein, selen, vitamin B12, A, D och E-vitaminer.


Banan: Innehåller kalium och fibrer och är bra för den mentala förmågan samt hundens matsmältningssystem. Välj gärna en väl mogen banan då mogna bananer är 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret och är enklare för magen att smälta.


Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.


Laktosfri mjölk: Vissa hundar reagerar inte på laktos men för säkerhetsskull så använder vi laktosfri mjölk när vi bakar då många hundar har problem att bryta ner de enzymen som krävs för att bryta ner laktos. Viktigt att tänka på vilken mängd mjölk vi ger så att vi inte överkoncumerar. En liten mängd går bra. Samma gäller för laktosfri vispgrädde.


Havremjöl: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick. Jag väljer ett glutenfritt alternativ.


Bovetemjöl: Hjälper till att binda kakan. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Bakpulver: Det kan vara bra att vata att ett stort intag av bakpulver kan skada hunden och du ska aldrig ge hunden bakpulver i direkt form. Men att använda en liten mängd när du bakar är ingen fara.


Sötpotatis: Innehåller mycket fibrer, magnesium och vitamin A, B6 samt C. Ge med måtta och aldrig rå.


Potatis: Potatis är rik på vitamin C och B6, samt mineraler, järn och magnesium. Däremot kan potatis ha en negativ inverkan på hunden om vi ger den för mycket samt om vi använder gröna potatisar (då dessa innehåller mer solanin). Ge med måtta och aldrig rå.


Kokosmjöl: Kokosmjöl innehåller naturligt en rad nyttiga ämnen samt är rikt på fibrer och protein. Kokosmjöl är dessutom naturligt spannmålsfritt vilket är perfekt för hundar som lider av tolerans.


Spirulina: Spirulina är en alg som innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring. Spirulinaalgen är dessutom rik på flera olika mineraler särskilt järn, kalcium, magnesium, kalium och zink. Även B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin ingår i Spirulina. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till dräktiga och digivande tikar.


Kokosgrädde: Naturligt laktosfri och kokos innehåller bra fetter för hunden.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page