top of page

Prinsesstårta till Cleos födelsedag!

Uppdaterat: 20 apr. 2022

Svårighetsgrad: 🦴🦴🦴

Hipp hipp hurra! 🎈🎉

Idag fyller min älskade Cleo hela 2 år. Känns helt overkligt hur snabbt tiden har gått!

Givetvis var vi tvungna att fira med kalas här hemma och dagen till ära blev det en hundvänlig rosa PRINSESSTÅRTA - till min prinsessa 👸🏽💗


Prinsesstårtan har fått sin fina färg från pitaya pulver!


Jag gjorde tårtan i 18cm springform, nästa gång kommer jag välja en 10-12cm stor springform. Detta för att det blev svårt när marsipanen behövde vara så stor. Jag kommer använda samma mängd smet trots mindre form - men förlänga tiden i ugnen.



Recept:

2 ägg

0,5 dl mosad banan

2 msk äppelmos

2 tsk kokosolja

1 dl vatten

1 dl havremjölk

2 msk kokosmjöl

2 dl havremjöl (glutenfritt)

1 msk bakpulver

1/2 dl bovetemjöl


Tips: havremjöl gör du enkelt själv genom att köra glutenfritt havregryn i matberedare eller med stavmixer.


Fyllning:

Lager 1: mosad banan + laktosfri yoghurt, samt mosade hallon

Lager 2: mosade hallon + vispad laktosfri grädde



Gör så här:

Börja med att sätt ugnen på 175 grader och förbered två springformar genom att pensla dem med kokosolja. Jag hade 18cm, men rekommenderar mindre.


Vispa lätt upp äggen och tillsätt sedan mosad banan, äppelmos, kokosolja, vatten, havremjölk och vispa till en jämn och smet. Rör ner kokosmjölet.


I en separat bunke rör du ihop havremjöl, bovetemjöl och bakpulver. Vänd sedan ner detta i äggsmeten och rör om, gärna med en träslev eller liknande, tills du fått en jämn smet.


Dela din smet jämnt mellan 2 formar (har du bara en delar du upp och gräddar en i taget) och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Ta ut och låt svalna helt.


Marsipan

2 äggulor

1 tsk pitaya

0,5 dl potatismjöl

2 msk rismjöl


Ev. lite vetemjöl


Jag gjorde dubbel sats marsipan till min stora tårta!


Receptet är ungefär. Tillsätt mängd pitaya (eller annan färgsättning) efter eget tycke. När jag gjorde marsipanen så stor gick den lätt sönder, då tillsatte jag ca 1-2 msk vetemjöl vilket räddade den!


Vispa upp äggen lätt med en gaffel. Rör ihop alla ingredienser och arbeta in mer mjöl tills du får en relativt fast deg. Den ska inte smula men ska gå lätt att kavla ut.


Placera sedan degen på ett bakplåtspapper, mjöla en kavel och kavla ut. Jag hade även lite mjöl på bakplåtspappret. Vetemjöl fungerade bäst här.


Nu är det bara att försiktigt kavla ut tillräckligt stort för att täcka din tårta. Lägg över tårtan och skär sedan bort kanterna som blir över.


Jag fick lite väl mycket mjöl ovanpå min marsipan, det trollade jag bort genom att försiktigt pensla områdena med mjöl med vatten.


Av det som blev över gjorde jag marsipanrosor - första gången jag gjorde detta så jag googlade och hittade guide hos Ica. Rosorna blev finast med väldigt tunn deg. Video kommer på min instagram.



Avslutar med en bild på valp-Cleo. Bara för hon är så förbaskat söt ❤️❤️


En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein, selen, vitamin B12, A, D och E-vitaminer.


Banan: Innehåller kalium och fibrer och är bra för den mentala förmågan samt hundens matsmältningssystem. Välj gärna en väl mogen banan då mogna bananer är 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret och är enklare för magen att smälta.


Äpple: Äpplen är fulla av vitaminer, som A och C, samt kostfiber, fosfor, antioxidanter och kalcium. Däremot är kärnorna giftiga för hundar så var noggrann med att ta bort dessa.


Kokosolja: är späckad med naturliga vitala ämnen som främjar ditt husdjurs hälsa. Den innehåller höga andelar bakteriedödande laurinsyra som också stärker immunsystemet.


Havremjölk: Drycken innehåller ingen laktos och inget mjölkprotein och är bra för hundens mage då drycken har probiotisk effekt.


Kokosmjöl: Kokosmjöl innehåller naturligt en rad nyttiga ämnen samt är rikt på fibrer och protein. Kokosmjöl är dessutom naturligt spannmålsfritt vilket är perfekt för hundar som lider av tolerans.


Havremjöl: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick. Jag väljer ett glutenfritt alternativ.


Bakpulver: Det kan vara bra att vata att ett stort intag av bakpulver kan skada hunden och du ska aldrig ge hunden bakpulver i direkt form. Men att använda en liten mängd när du bakar är ingen fara.


Bovetemjöl: Hjälper till att binda kakan. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Rismjöl: Det är naturligt glutenfritt, snällt mot magen och ger kakorna en fantastisk konsistens!


Potatismjöl: Hjälper till att göra kakan fluffig och fin. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Pitaya: som även heter drakfrukt är helt ofarlig för hundar, har en söt smak och är full av näringsämnen.


Hallon: Hallon är rikt på antioxidanter, mineraler och vitaminer, bland annat vitamin C och vitamin K. Trots sin söta smak innehåller hallon inte mycket socker, vilket är bra när vi väljer bär åt våra hundar.


Laktosfri yoghurt: Yoghurt är hög i kalcium och protein. Välj naturell då vi inte vill ha några sötningsmedel eller tillsatt socker. Yoghurt med aktiva bakterier kan fungera probiotiskt och är bra för din hunds matsmältningssystem.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page