facebook-domain-verification=qnkab8h4jpz8rdl8sopk0se9fi20hk
top of page

Pepparkaksmuffins-tårta

Svårighetsgrad: 🦴

En perfekt mini tårta till jul 😍

Givetvis med lite smak av pepparkaka!

Du väljer själv hur du vill dekorera tårtan, jag har hållit det enkelt här 🥰


Recept:

0,5 dl havremjöl

1 msk potatismjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk ceylonkanel

1 krm ingefära

1 msk äppelmos

Litet chiaägg ( gjort på 1 tsk chiafrön + 2 tsk vatten)

2 tsk rapsolja

0,5 dl laktosfri mjölk (alternativt havremjölk)


Till frosting:

Laktosfri philadelphia

pudra ev lite kanel på toppen


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och förbered två muffinsformar genom att pensla dem med kokosolja. Har du en muffinsplåt kan du pensla direkt i plåten.


Förbered ditt chiaägg genom att blanda 1 tsk chiafrön + 2 tsk vatten i en liten skål eller ett glas. Ställ åt sidan ca 10 minuter.


I en skål rör du ihop alla torra ingredienser. Vänd sedan ner äppelmos, rapsolja, mjölk och ditt färdiga chiaägg. Rör tills du får en klumpfri smet.


Fördela i 2 muffinsformar (eller fler för tunnare lager).


Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.


Bred nu ut färskost på toppen av båda muffinsen och placera sedan den ena över den andra. Pudra på lite kanel (eller gör valfri topping) och servera sedan!


"jag har inte tjuvsmakat"

//Cleo


En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Havremjöl: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.


Potatismjöl: Hjälper till att göra kakan fluffig och fin. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Bakpulver: Det kan vara bra att vata att ett stort intag av bakpulver kan skada hunden och du ska aldrig ge hunden bakpulver i direkt form. Men att använda en liten mängd när du bakar är ingen fara.


Ingefära: Ingefära är en antibiotisk växt som bland annat används för lederna, för bättre matsmältning, mot inflammationstillstånd och för avlägsnande av slem. Ej lämplig för dräktiga eller digivande tikar.


Ceylonkanel: Kanel är inte giftigt för hundar. Det viktiga är att vi inte ger för mycket till våra hundar. Det finns tabeller för hur mycket din hund får äta beroende på vikt, men utgå alltid ifrån väldigt lite. 50 mg per kilo kroppsvikt och per dag har visat ha positiv resultat på hjärtat. Kanel visar även positiva effekter genom att det minskar inflammation, förbättrar immunfunktionen och stabiliserar blodsockernivåerna. OBS, vill du ge denna mängd kanel är det viktigt att man använder Ceylon kanel, inte Cassia kanel. Då Cassia kanel innehåller större mängd kumarin, som i stora mängder ger negativ effekt.


Äpple: Äpplen är fulla av vitaminer, som A och C, samt kostfiber, fosfor, antioxidanter och kalcium. Däremot är kärnorna giftiga för hundar så var noggrann med att ta bort dessa.


Chiafrön: Chiafrö är en mångfaldig och 100 % naturlig komplement till hundens dagliga kost. Chiafrö innehåller mycket fibrer, vitaminer (A, B1, B2, B3, E), essentiella aminosyror och mineraler. Omega-6-fettsyror bidrar till en stark och glänsande päls och frisk hud.


Rapsolja: Rapsolja innehåller nyttiga fetter och i rätt mängd kan det vara ett bra tillskott för våra hundar. Fettsyrorna i dessa oljor är positiva för hud- och pälskvalitet och kan hjälpa till att dämpa olika inflammationer i kroppen.


Laktosfri mjölk: Vissa hundar reagerar inte på laktos men för säkerhetsskull så använder vi laktosfri mjölk när vi bakar då många hundar har problem att bryta ner de enzymen som krävs för att bryta ner laktos. Viktigt att tänka på vilken mängd mjölk vi ger så att vi inte överkoncumerar. En liten mängd går bra. Samma gäller för laktosfri vispgrädde.


Philadephia: Färskost innehåller kalcium som hjälper benen och tändernas välmående. Det hjälper dessutom tarmfloran i magen. Se till så det inte är något tillsatt socker eller att din hund är laktosintolerant. Laktosfria alternativ finns.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page