top of page

LusseHUNDAR

Uppdaterat: 6 jan. 2021

Svårighetsgrad: 🦴🦴

Ja du läste rätt, hemma hos oss blir det inte bara klassiska lussekatter i år utan vi bakar även lussehundar! Dvs kakor/bullar som ser ut som våra klassiska lussekatter men som hundarna tål. Visst ska väl våra hundar få vara med på julfikat??


Den gula färgen kommer från gurkmeja, som även är nyttigt för hundar. Mer info om alla ingredienser hittar ni som alltid längst ner på sidan.


Vill du se steg för steg när vi bakar lussehundar? Spana in filmen här!


Recept:

3 dl havremjöl (gjort på mixade glutenfria havregryn) 1,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver 1 ägg 1 dl äpplemos 0,5 dl finriven morot 1/2 msk kokosolja 2 tsk gurkmeja


1 äggula för pensling


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.


Blanda havremjöl, mandelmjöl och bakpulver i en stor glasskål. Vispa upp ägget separat, i exempelvis ett glas med en gaffel. Rör ner resten av ingredienserna förutom gurkmeja med mjölet. Arbeta gärna ihop med en träsked eller sked. När du fått ihop en relativt blandad smet kan du blanda i gurkmeja och arbeta ihop till en fast deg.


Det kan behövas tillsättas mer mjöl. Degen ska vara nästan helt kladdfri.


Lägg upp degen på bakduk eller bänk och använd gärna ett bakplåtspapper om du har ljus bänk då gurkmeja kan färga av sig.


Använd en sked för att mäta upp lika stora delar av degen, det här receptet ger er ca 18 lussehundar om ni gör den storleken som jag har gjort men ni kan självklart göra valfri storlek på era lussehundar.


Mjöla händerna med valfritt mjöl. Ta en del och rulla till en längd, ca 1 cm i diameter, och gör sedan en klassisk lussekatt - eller valfri form! Här går det att vara precis så kreativ som man vill. Gör sedan likadant med resterande degdelar och placera bullarna på din plåt med bakplåtspapper.


Vispa upp en äggula och pensla bullarna innan du gräddar dem i mitten av ugnen i 20 minuter. Efter 20 minuter kan du kolla till dina lussehundar och eventuellt behövs 5-10 minuters gräddning till. Håll koll så dem inte får för mycket färg.


En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Havregryn: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.

Mandelmjöl: Används som bindemedel, mandelmjöl är både glutenfritt och spannmålsfritt (perfekt för hundar som lider av intolerans).


Bakpulver: Det kan vara bra att vata att ett stort intag av bakpulver kan skada hunden och du ska aldrig ge hunden bakpulver i direkt form. Men att använda en liten mängd när du bakar är ingen fara.

Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein och äggula är bra för hundens päls.

Äpple: Äpplen är fulla av vitaminer, som A och C, samt kostfiber, fosfor, antioxidanter och kalcium. Däremot är kärnorna giftiga för hundar så var noggrann med att ta bort dessa.

Morot: De vitaminer som finns i morötter är bland annat A, B, B1, B6, C, D och K, som alla är bra för immunförsvaret. De innehåller även karotenoider, mineraler, fosfor, kalcium, natrium, kalium och klor. Tack vare vitamin A och karotenoider är morötter bra för ett djurs hudhälsa (till exempel så minskar dessa vitaminer solskador). De förhindrar även ögonproblem, som gråstarr.

Kokosolja: Kokosolja är späckad med naturliga vitala ämnen som främjar ditt husdjurs hälsa. Den innehåller höga andelar bakteriedödande laurinsyra som också stärker immunsystemet. 

Gurkmeja: Gurkmeja har visat sig ha en hög antiinflammatorisk effekt även hos hundar och används främst för att lindra ledbesvär.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page