top of page

Hundpepparkakor (veganska)

Uppdaterat: 29 okt. 2021

Svårighetsgrad: 🦴

Nu närmar sig julen med stormsteg och vad passar då bättre än lite pepparkaksbakning? Hundarna känner redan på doften när jag tar ut plåten från ugnen att nu är något gott på gång. Glöm inte att alltid låta kakorna svalna helt innan din pälskling får hugga in!

Ska du träffa någon hundägare under julen? Ett perfekt julklappstips är att baka några hemgjorda hundpepparkakor och slå in i cellofan (eller valfri förpackning) och ge bort. Jag lovar att det kommer vara uppskattat!


Nu i dessa tråkiga tiden kan man också hänga en påse på dörren om det är någon man inte brukar träffa eller som är i riskgrupp ❤️

Louie got caught with his paw in the cookie jar


Recept:

1 dl potatismjöl

1 dl glutenfritt havremjöl (gör du enkelt genom att mixa glutenfritt havregryn)

2 msk äpplemos

2 msk jordnötssmör (gör eget eller köp utan tillsatser, salt samt xylitol ska ej ges)

1-2 tsk kanel (gärna caylonkanel)

1 krm ingefära (en knivsudd)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.


Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Rör sedan ner äpplemos och jordnötssmör och rör till en jämn deg. Degen ska vara fast men inte smula. Är degen för lös kan du tillsätta mer valfritt mjöl (tänk på att ta lite lite i taget) och om degen är för torr tillsätter du lite äpplemos eller jordnötssmör.


Placera degen mellan två bakplåtspapper och tryck först till med handen, kavla sedan ut till en tunn deg. Ca 0,3-0,5 cm tjock.


Du kan givetvis kavla ut degen direkt på bakbord/bänk, då kan det behövas mjöl på kaveln och bordet/bänken.


Stansa ut dina figurer och placera på plåten. Degen som är kvar kavlar du ut på nytt och så fortsätter du tills du fått ut så många kakor som möjligt.


Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Beroende på hur tjocka pepparkakor du gör och hur varm din ugn är kan tiden variera mellan 8-15 minuter så håll ett öga på dem.

Spara i väl försluten burk i kylskåp upp till 2 veckor.


Här får du följa med när vi steg för steg bakar hundpepparkakor!



En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Potatismjöl: Hjälper till att göra kakan fluffig och fin. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Havregryn: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.


Äpple: Äpplen är fulla av vitaminer, som A och C, samt kostfiber, fosfor, antioxidanter och kalcium. Däremot är kärnorna giftiga för hundar så var noggrann med att ta bort dessa.


Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.


Kanel: Kanel är inte giftigt för hundar. Det viktiga är att vi inte ger för mycket till våra hundar. Det finns tabeller för hur mycket din hund får äta beroende på vikt, men utgå alltid ifrån väldigt lite. 50 mg per kilo kroppsvikt och per dag har visat ha positiv resultat på hjärtat. Kanel visar även positiva effekter genom att det minskar inflammation, förbättrar immunfunktionen och stabiliserar blodsockernivåerna. OBS, vill du ge denna mängd kanel är det viktigt att man använder Ceylon kanel, inte Cassia kanel. Då Cassia kanel innehåller större mängd kumarin, som i stora mängder ger negativ effekt.


Ingefära: Ingefära är en antibiotisk växt som bland annat används för lederna, för bättre matsmältning, mot inflammationstillstånd och för avlägsnande av slem. Ej lämplig för dräktiga eller digivande tikar.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page