facebook-domain-verification=qnkab8h4jpz8rdl8sopk0se9fi20hk
top of page

Vegansk hundtårta till Louies födelsedag!

Svårighetsgrad: 🦴🦴🦴

Hipp hipp hurra!!

Idag fyller denna kille hela fyra år och givetvis firas det med tårta!


Dagen till ära blev det en vegansk tårta med blåbär vid sidan om. Du kan givetvis toppa tårtan med blåbären, eller andra bär, om du vill!


Recept:

0,5 msk chiafrön

0,5 dl mosad banan

1 dl havremjöl

4 tsk bakpulver

4 msk bovetemjöl

1 tsk kanel

2 msk rapsolja

2 dl ärtmjölk eller havremjölk


Tips: havremjöl gör du enkelt själv genom att köra glutenfritt havregryn i matberedare eller med stavmixer.


Gör så här:

Börja med att blötlägga 0,5 msk chiafrön i 1,5 msk vatten, detta för att göra s.k. chiaägg. Låt stå i ca 10 minuter, under tiden kan du göra resten av receptet.


Sätt ugnen på 175 grader och smörj två små springformar med kokosolja.

Det här receptet ger dig 2 tårtbottnar gjorda i springform på 10-12 cm i diameter.


Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt sedan mosad banan, rapsolja, växtbaserad mjölk och tillsist ditt chiaägg. Rör ihop till en jämn smet.


Dela upp smeten i två lika delar i varsin springform (har du endast en form kan du grädda en halva åt gången i ugnen).


Grädda tårtbottnarna i mitten av ugnen i ca 25 minuter.


Ta ut ur ugnen och låt svalna upp och ned på en sval yta, exempelvis på en tallrik eller köksbänk.


När bottnarna har svalnat kan du göra din fyllning + frosting (i detta receptet är det samma).


Recept fyllning/frosting:

ca 5 st potatisar

ca 1 dl kokosyoghurt

1 tsk blåbärspulver (för lila, rödbetspulver för rosa och grön spirulina för grön och inget pulver för vit tårta).


Anledningen till att jag skriver ca mått är pga hur mycket fyllning och frosting man vill samt hur stora potatisar man har. Jag gör hellre för mycket fyllning då jag använder sprits i slutet och det är svårt att använda med för lite frosting.


Gör så här:

Skala och koka potatis. Gör potatismos. Se till så att du får ett helt slätt mos utan några klumpar. Tips är att använda en potatispress - på så vis får du inga klumpar.


Låt svalna och tillsätt sedan kokosyoghurt. Rör ihop till en helt slät smet och bred sedan ut över tårtan och montera ihop dina två tårtbottnar.

LETS PAWTY!!


Tårtan har levlats upp genom åren, det var 4 juni 2020 när Louie fyllde år (högra bilden) och jag inte kunde hitta ett vettigt recept på hundtårta som jag bestämde mig för att starta baka med matte. Samtidigt hade vi en 8 veckors valp hemma precis då så jag ville vänta tills hon vuxit till sig lite. Men där och då tog jag beslutet - jag ville att alla där hemma ska kunna baka fina och enkla hundtårtor till sina pälsklingar där hemma. Därför blir jag extra varm i hjärtat när ni delar bilder på era hembakade tårtor (och andra bakverk), det betyder att jag faktiskt lyckats med det jag ville åstadkomma ❤️ Glöm inte att tagga mig @bakamedmatte eller #bakamedmatte på instagram om ni lägger upp bilder med mina recept, jag blir så glad av att få se.En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Chiafrö: Chiafrö är en mångfaldig och 100 % naturlig komplement till hun- dens dagliga kost. Chiafrö innehåller mycket fibrer, vitaminer (A, B1, B2, B3, E), essentiella aminosyror och mineraler. Omega-6-fettsyror bidrar till en stark och glänsande päls och frisk hud.


Banan: Innehåller kalium och fibrer och är bra för den mentala förmågan samt hundens matsmältningssystem. Välj gärna en väl mogen banan då mogna bananer är 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret och är enklare för magen att smälta.


Havregryn: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.


Bakpulver: Det kan vara bra att vata att ett stort intag av bakpulver kan skada hunden och du ska aldrig ge hunden bakpulver i direkt form. Men att använda en liten mängd när du bakar är ingen fara.


Bovetemjöl: Hjälper till att binda kakan. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Kanel: Kanel är inte giftigt för hundar. Det viktiga är att vi inte ger för mycket till våra hundar. Det finns tabeller för hur mycket din hund får äta beroende på vikt, men utgå alltid ifrån väldigt lite. 50 mg per kilo kroppsvikt och per dag har visat ha positiv resultat på hjärtat. Kanel visar även positiva effekter genom att det minskar inflammation, förbättrar immunfunktionen och stabiliserar blodsockernivåerna. OBS, vill du ge denna mängd kanel är det viktigt att man använder Ceylon kanel, inte Cassia kanel. Då Cassia kanel innehåller större mängd kumarin, som i stora mängder ger negativ effekt.


Rapsolja: Rapsolja innehåller nyttiga fetter och i rätt mängd kan det vara ett bra tillskott för våra hundar. Fettsyrorna i dessa oljor är positiva för hud- och pälskvalitet och kan hjälpa till att dämpa olika inflammationer i kroppen.


Ärtmjölk/havremjölk: Drycken innehåller ingen laktos och inget mjölkprotein och är bra för hundens mage då drycken har probiotisk effekt.


Potatis: Potatis är rik på vitamin C och B6, samt mineraler, järn och magnesium. Däremot kan potatis ha en negativ inverkan på hunden om vi ger den för mycket samt om vi använder gröna potatisar (då dessa innehåller mer solanin). Ge med måtta och aldrig rå.


Kokosyoghurt: Naturligt laktosfri och kokos innehåller bra fetter för hunden.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page