facebook-domain-verification=qnkab8h4jpz8rdl8sopk0se9fi20hk
top of page

Hundtårta - recept till din hunds födelsedag

Uppdaterat: 31 mars 2021

Svårighetsgrad: 🦴🦴

Är det dags för hundkalas snart? Då kan det här receptet på hundtårta vara något att bjuda de fyrbente på! 🐶🎂

Tårtan är gjord på morot och är glutenfri. Jag har gjort tårtan i tre lager men givetvis går det bra att göra den i fler eller färre lager. Det bestämmer du själv!Recept:

4 ägg

1 dl jordnötssmör (viktigt att välja rätt)

0,8 dl kokosolja

8 dl rivna morötter

2,5 dl laktosfri mjölk eller vatten

6 msk potatismjöl

6 dl glutenfritt havremjöl

4 tsk bakpulver


Frosting:

8 små/mellanstora potatisar

2-3 dl laktosfri grekisk yoghurt


Tips: Jordnötssmör gör du enkelt själv, här hittar du beskrivning på hur jag gör mitt. Vill du köpa jordnötssmör är det viktigt att du väljer ett som ej innehåller salt eller xylitol.

Även havremjöl gör du enkelt själv genom att köra glutenfritt havregryn i matberedare eller med stavmixer.


Gör så här tårtbotten:

Sätt ugnen på 175 grader.


Börja med att vispa upp ägget lätt i en stor bunke, gärna med en ballongvisp. Tillsätt jordnötssmör och kokosolja och vispa tills du får en jämn smet. Tillsätt sedan de rivna morötterna och mjölken (eller vattnet). Byt till en träslev och rör ihop.


I en annan bunke blandar du ihop potatismjöl, havremjöl och bakpulver. Tillsätt sedan mjölblandningen i övriga smeten. Rör tills du får en jämn smet.


För en tårta med två lager:

Olja in två springformar som är ca 20-22 cm diameter rikligt med kokosolja (har du bara en form så kan du använda den två gånger, dvs vänta tills första halvan är klar i ugnen innan du gräddar den andra). Fördela sedan smeten jämnt mellan formarna.


För en tårta med tre lager:

Gör som ovan fast med tre stycken springformar. Börja med att hälla upp hälften av smeten i en av formarna. Fördela sedan resterande halvan i de två andra formarna. Dvs 1/2 smeten är i en form och i övriga två formar är det 1/4 smet i var.


För en mindre tårta:

Använder du en springform på ca 10-14 cm kan du halvera receptet och sedan följa anvisningarna. Minska ev tiden i ugnen.


När du har fördelat din smet gräddar du tårtbottnarna i mitt i ugnen i 20-25 minuter. 20 minuter för de tunnare eller mindre tårtorna.


Ta ut kakan ur ugnen och vänd upp och ned på en plan yta. Låt svalna helt.


Gör så här frosting:

Skala och koka potatis. Gör potatismos. Se till så att du får ett helt slätt mos utan några klumpar.


Låt svalna och tillsätt sedan grekisk yoghurt. Rör ihop till en helt slät smet och bred sedan ut över tårtan.


Den här mängden frosting räcker gott och väl till en tårta med tre lager samt spritsning på toppen.


Sedan är det bara att börja sätta ihop din hundtårta och dekorera den!

Detta recept på hundtårta fick fem av fem tassar här hemma 🐾❤️


En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein, selen, vitamin B12, A, D och E-vitaminer.


Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.


Kokosolja: Kokosolja är späckad med naturliga vitala ämnen som främjar ditt husdjurs hälsa. Den innehåller höga andelar bakteriedödande laurinsyra som också stärker immunsystemet. 


Morot: De vitaminer som finns i morötter är bland annat A, B, B1, B6, C, D och K, som alla är bra för immunförsvaret. De innehåller även karotenoider, mineraler, fosfor, kalcium, natrium, kalium och klor. Tack vare vitamin A och karotenoider är morötter bra för ett djurs hudhälsa (till exempel så minskar dessa vitaminer solskador). De förhindrar även ögonproblem, som gråstarr.


Mjölk: Vissa hundar reagerar inte på laktos men för säkerhetsskull så använder vi laktosfri mjölk när vi bakar då många hundar har problem att bryta ner de enzymen som krävs för att bryta ner laktos. Viktigt att tänka på vilken mängd mjölk vi ger så att vi inte överkoncumerar. En liten mängd går bra.


Potatismjöl: Hjälper till att göra kakan fluffig och fin. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Havremjöl: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.


Bakpulver: Det kan vara bra att vata att ett stort intag av bakpulver kan skada hunden och du ska aldrig ge hunden bakpulver i direkt form. Men att använda en liten mängd när du bakar är ingen fara.


Potatis: Potatis är rik på vitamin C och B6, samt mineraler, järn och magnesium. Däremot kan potatis ha en negativ inverkan på hunden om vi ger den för mycket samt om vi använder gröna potatisar (då dessa innehåller mer solanin). Ge med måtta och aldrig rå.


Yoghurt (laktosfri): Yoghurt är hög i kalcium och protein. Välj naturell då vi inte vill ha några sötningsmedel eller tillsatt socker. Yoghurt med aktiva bakterier kan fungera probiotiskt och är bra för din hunds matsmältningssystem.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page