Halloween hundkex

Uppdaterat: 16 okt 2021

Sv√•righetsgrad: ūü¶īūü¶ī

Till det här receptet behöver du en mixer eller matberedare

Här har vi ett litet gäng som hade svårt att slita nosen ur kakburken efter att de hade fått provsmaka sina halloweenkakor.


Att göra själva kakorna är busenkelt, det som är lite svårare med just dessa halloweenkakor är att få till kristyren. Man kan givetvis hoppa över den om man vill, eller så testar ni! Halloweenkakor ska ju se lite läskiga ut, inte perfekta, så det är bara att testa sig fram!! Kristyren vi gör blir vit men sedan går det bra att färgsätta med naturliga ämnen, denna gång valde jag att använda vit som den är och även grön. För att få den gröna färgen hade jag i lite spirulinapulver.
Här ser vi både hundarnas halloween kakor men även de vita pepparkakorna jag bakat till oss människor. Receptet på dem hittar ni här.


Jag har valt att göra olika formar på kakorna till oss respektive till hundarna. Just för att vi inte ska kunna blanda ihop dem. Det är nog inte så gott för oss men framförallt så kan det vara farligt för våra fyrbenta vänner att få i sig de kakor som är ämnade för oss.


Hundarna har fått spöken och pumpor, passar väl utmärkt för dem??
Recept hundkakor:

2 dl mosad banan

1 dl jordnötssmör

2 ägg

1 dl glutenfritt havregryn

3 dl majsmjöl

3 dl vetemjöl

1 morot, skalad och riven

1 zucchini skalad och riven

2 dl baby spenat, hackad


Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.


I din mixer eller matberedare häller du nu i den mosade bananen, jordnötssmör och ägg. Mixa detta tills det är väl fördelat, ca 1-2 minuter


Addera sedan glutenfritt havregryn, majsmjöl och en del av vetemjölet. Tillsätt sedan gradvis delar av resterande vetemjölet under tiden du arbetar degen. Degen ska inte vara kladdig. Tillsätt morot, zucchini och spenat, mixa igen men så fort ingredienserna har fördelats så stänger du av.


Arbeta på en mjölad bänk, knåda degen 3-4 gånger så den går ihop helt innan du kavlar ut den. Degen ska vara ca 1 cm tjock.


Använd valfria formar för att skära ut figurer (går bra med ett litet glas upp och ned för runda kakor). Lägg över de utskurna kakorna på bakplåtspappret.


Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Kakorna ska vara lätt gyllenbruna. Kom ihåg att olika ugnar är olika starka så håll ett öga på dina kakor.


Låt svalna och förbered kristyren.


Kristyr till hundkakor:

0,5 dl tapioca

0,5 dl vatten

0,5 tesked honung

ev färgsättning


Viktigt: valpar får inte äta honung. Bakar du åt en valp, ta helt enkelt bara bort honungen från kristyren.


Vispa ihop ingredienserna och tillsätt eventuellt mer majsstärkelse eller mer vatten för önskad konsistens. Konsistensen ska vara mot det rinniga hållet om vi jämför med vanlig kristyr.


Dela sedan upp smeten i så många skålar som du vill ha färg.

Tips för grön färgsättning: spirulinapulver.


Det här är svårt att få till perfekt då jag givetvis föredrar att arbeta med ingredienser som inte är skadligt för våra djur istället för att det ska vara snyggt och lätt att använda.


Vill du se steg för steg hur jag bakat dessa kakor? Kika då in denna filmen


En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:

Banan: Innehåller kalium och fibrer och är bra för den mentala förmågan samt hundens matsmältningssystem. Välj gärna en väl mogen banan då mogna bananer är 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret och är enklare för magen att smälta.


Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.


√Ągg: Hj√§lper till att binda smeten, √§gg √§r √§ven rikt p√• protein.


Glutenfritt havregryn: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.


Majsmjöl: Används för att binda smeten, glutenfritt vilket är bra för hundar med intolerans.


Vetemjöl: I detta recept bakar vi med lite vetemjöl. Vill man ha muffinsen glutenfria kan man byta till exempelvis rismjöl eller mandelmjöl. Eller använda majsmjöl givetvis. Vetemjöl och majsmjöl är spannmål, det är inte farligt för hunden men vi vill inte att för stor del av hundens kost består av spannmål. Då våra hundar får så liten del muffins samt inte äter för ofta ser jag inte det som en nackdel att baka med en liten del vetemjöl.


Morot: De vitaminer som finns i morötter är bland annat A, B, B1, B6, C, D och K, som alla är bra för immunförsvaret. De innehåller även karotenoider, mineraler, fosfor, kalcium, natrium, kalium och klor. Tack vare vitamin A och karotenoider är morötter bra för ett djurs hudhälsa (till exempel så minskar dessa vitaminer solskador). De förhindrar även ögonproblem, som gråstarr.


Zucchini: Zucchini är näringsrika grönsaker. De är rika på kalium och vitamin C. De har mycket av folsyra, mangan, betakaroten, kalcium, B6 och K-vitaminer och många andra näringsämnen vilket bland annat hjälper din hund att få fin päls.


Spenat: Spenat reglerar tarmfloran då den innehåller mycket fibrer. Den innehåller dessutom vitamin A, C, E, B och F.


Majsstärkelse: Används ofta som spannmål i foder. Inget farligt för hunden och används här i väldigt liten mängd.


Honung: En liten mängd honung i godiset kan till och med vara bra då honung är rikt på mineraler, vitaminer och antioxidanter. Men var noggrann med att inte ge för mycket honung då vi i princip ger hunden rent socker. Riktlinje mängd honung görs utifrån hundens vikt: 14-18 kg 1/tsk per vecka, 20-28 kg 1 tsk per vecka.


Spirulina: Spirulina √§r en alg som inneh√•ller mer √§n 100 olika n√§rings√§mnen och √§r en av naturens mest koncentrerade k√§llor av n√§ring. Spirulinaalgen √§r dessutom rik p√• flera olika mineraler s√§rskilt j√§rn, kalcium, magnesium, kalium och zink. √Ąven B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin ing√•r i Spirulina. Den rika tillg√•ngen p√• biotillg√§ngligt j√§rn g√∂r att spirulina √§ven rekommenderas till dr√§ktiga och digivande tikar.


Senaste inlägg

Visa alla