facebook-domain-verification=qnkab8h4jpz8rdl8sopk0se9fi20hk
top of page

Hur ska jag förvara mina kakor?


Två av de vanligaste frågorna jag får är, ”hur ska jag förvara mina kakor?” och ”hur lång är hållbarheten på kakorna?”


Därför tänkte jag försöka besvara frågorna så gott som möjligt. Hållbarheten varierar något beroende på exempelvis hur ”bra” ens ugn har torkat godiset, om den ska torkas vill säga.

– Men här kommer även lite tips för hur du ska få dem att hålla så länge som möjligt!


Kom ihåg att kolla på dina godisar/kakor innan du ger hunden – och släng hellre en gång för mycket än för lite.


Vi börjar med tränings/belöningsgodis:

Först och främst, se till att torka dem ordentligt. Vissa ugnar torkar på under en timma, medan andra kräver flera timmar i ugnen. Du kan behöva ha luckan öppen något när du torkar för att driva ut fukten. Sätt en grytlapp eller liknande för att skapa en liten springa.


När dina godisar är klara ska du låta dem svalna ordentligt innan du placerar dem i en lufttät burk. Jag brukar baka på eftermiddagen och sedan placera i burk på förmiddagen efter. Torkar du dem för kort eller lägger dem i lufttät burk för tidigt så finns risk att de möglar.


Hållbarheten för godis med kött eller fisk i är något kortare än de vegetariska godisarna. Det är svårt att säga exakt, som nämnt ovan, torkas dem lite olika. För att höfta så håller sig träningsgodis med kött 1-3 månader och utan kött 1-6 månader.


Har jag godis kvar och gör en ny sats så lägger jag alltid den nya satsen i egen burk. För att inte blanda från olika datum etc. då det blir svårare att hålla koll på hållbarheten.


Hårda kakor:

Vegetariska hårda kakor håller sig i många veckor om de får svalna helt innan de placeras i lufttät burk. När jag tagit ut dem från ugnen placerar jag dem på en porslinstallrik eller liknande och låter svalna i ca 4-5 timmar, minst, som ovan bakar jag ofta på eftermiddag och låter dem svalna under natten. Förvara sedan i lufttät burk i rumstemperatur.


Kakor som innehåller kött förvaras i kylskåp och har ca en veckas hållbarhet.


Hårda kakor går bra att frysa in. Låt dem tina i rumstemperatur eller kylskåp.


Jell-O godisar:

Dessa håller sig ca 5 dagar i kylskåp – i lufttät burk – och går även att frysa in. Låt tina i kylskåp om du fryser in.


Pupcakes/tårtor:

Med frosting håller dem några dagar i kylskåp. Även dessa ska förvaras väl förslutna. Kom ihåg att frostingen kan se något tråkig ut efter några dagar.


Ska du ha kalas kan du gott och väl göra botten några dagar i förväg, då förvaras den i lufttät burk eller inplastad i kylskåp. Du kan till och med baka flera veckor innan och frysa in, för att sedan göra frostingen samma dag som kalaset. Du kan i så fall plasta in varje tårtbotten för sig & lägga muffins i en lufttät burk innan du placerar i frysen, för bästa resultat.


Bullar:

Lussehundar, kanelbullar etc förvarar du i lufttät burk i kylskåp där de håller sig fräscha i ca en vecka. Går jättebra att frysa in. Bör hålla flera månader i frysen och låt dem tina i rumstemperatur eller kylskåp.Senaste inlägg

Visa alla

Pumpapuré

Comments


bottom of page