top of page

Dammsugare till hunden!

Svårighetsgrad: 🦴🦴🦴

Till det här receptet behöver du en matberedare

Vad passar bättre till fikat än dammsugare?


Dammsugare är en personlig favorit bland våra svenska bakverk så givetvis var jag tvungen att ta ett recept som är anpassade till våra hundar!


Nu är vi redo för en riktig lyxig fika!


Obs. det är många kalorier i en dammsugare pga dadlarna, tänk därför efter på vilken mängd du ger din hund. Cleo får en halv.


Receptet ger ca 5 st små dammsugare


Recept (fyllning + marsipan):

2 dadlar

2 msk vatten

2 msk rismjöl

0,5 dl rågsikt


Lite grön spirulina till marsipanen (obs, denna läggs i senare)


Gör så här:

Börja med att kärna ur dadlarna och kör i din matberedare tills det blir en slät smet. Tillsätt sedan vatten, rismjöl och rågsikt och arbeta ihop till en jämn deg.


Har du en större matberedare kan du behöva lägga i alla ingredienser direkt (ej spirulina) för att maskinen ska kunna arbeta. Då gör du så.


Dela av 1/3 av smeten och placera tillbaka i din matberedare. Tillsätt nu lite spirulina i taget och kör kort med matberedaren så färgen går in. Tillsätt spirulina tills du får en önskad färg. Det krävs inte mycket.


Placera smeten mellan 2 bakplåtspapper och kavla ut till en tunn marsipan.


Övriga 2/3 kommer du använda som fyllning.

Ta 1 tsk fyllning och rulla till en avlång form - tänk formen på en dammsugare. När du har rullat alla dina fyllningar tar du en i taget och rullar in i din marsipan. Och så nyper du ihop ändarna något.


Du kommer behöva kavla ut din marsipan några gånger. Så det är bara att fortsätta tills alla dina dammsugare är klara. Lägg åt sidan och gör "chokladen".


Recept "choklad":

Jordnötssmör, ca 1 msk

Carobpulver, ca 1-2 tsk

Kokosolja ca 1-2 tsk


Gör så här:

Använd en liten skål och börja med att smälta jordnötssmöret i micron några sekunder. Tillsätt sedan kokosolja för att få en bra konsistens och carobpulver för att få rätt färg.


Förbered en tallrik eller skärbräda med bakplåtspapper.


Ta en dammsugare och doppa en sida i taget i "chokladen"och efter du doppat båda sidorna placerar du den på ditt bakplåtspapper.


Låt stelna i kylskåp. Går även bra att ställa in i frysen några minuter om du vill att det ska stelna snabbare.



Hållbarhet: Håller upp till en vecka i kylskåp, går bra att frysa.

MUMS!!


En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Dadlar: Vi ska vara noggranna med hur många dadlar hunden får äta, 1-2 dadlar vid enstaka tillfällen går bra, pga att dadlar är rikt på socker. Annars är dadlar ett fettsnålt tilltugg som innehåller: A-vitamin, C-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium, järn, magnesium, kalium, kostfibrer och protein.


Rismjöl: Rismjöl är naturligt glutenfritt, snällt mot magen och ger kakorna en fantastisk konsistens!


Rågsikt: Fullkornsmjöl är mer fiberrikt än vetemjöl och ger våra kakor en bra konsistens.


Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.


Carobpulver: Carobpulver används ofta som substitut för kakao, och har en söt, kolaaktig smak. Det är rikt på vitaminer och mineraler (t.ex. kalcium) och innehåller inte koffein eller oxalsyra. Carob kallas ofta för "hundvänlig choklad" då den är helt ofarlig för hundar - något som vanlig choklad inte är!


Spirulina: Spirulina är en alg som innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring. Spirulinaalgen är dessutom rik på flera olika mineraler särskilt järn, kalcium, magnesium, kalium och zink. Även B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin ingår i Spirulina. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till dräktiga och digivande tikar.


Kokosolja: Kokosolja är späckad med naturliga vitala ämnen som främjar ditt husdjurs hälsa. Den innehåller höga andelar bakteriedödande laurinsyra som också stärker immunsystemet


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page