facebook-domain-verification=qnkab8h4jpz8rdl8sopk0se9fi20hk
top of page

Påskgodis med anti plack och nypon

Uppdaterat: 3 apr. 2023

Svårighetsgrad: 🦴


Receptet är i betalt samarbete med Svenska DjurApoteket, länk till deras hemsida och alla produkter hittar du HÄR.


Nu är det inte många dagar kvar till påsk, så passa på att baka gott och nyttigt påskgodis till din vovve!


Godisarna är gjorda i den här isformen från Svenska DjurApoteket


Receptet ger (minst) 6 tassar + 2 hundben


Vill du exempelvis ha endast orangea toppar och gula bottnar - gör något mer av mangosmeten och mindre av morotssmeten.


Recept mango & anti plack:

1 dl mango

1 dl kycklingfond

1 msk gelatin

1/2 skopa anti plack från Svenska DjurApoteket


Recept morot & nypon:

1 dl morotspuré

1 dl kycklingfond

1 msk gelatin

1 skopa nyponpulver från Svenska DjurApoteket


Obs. Kycklingfond gör du själv (använd aldrig köpt). Denna gör du genom att koka lite kyckling i minst 3 dl vatten. Jag brukar använda den delen av kycklingen jag rensar bort när jag lagar mat till oss människor. Koka i ca 15 minuter.Gör så här:

Förbered genom att göra kycklingfond, morotspuré samt mangopuré. Jag använde mig av fryst mango, lät denna tina och mixade sedan. Moroten kokade jag och körde sedan med mixer.


I två separata kastruller häller du upp kycklingfond och i den ena häller du i din mangopuré och i den andra din morotspuré.


Värm upp vätskan, den ska inte koka men vara varm. Ta av från plattan, häll i gelatin och rör om ordentligt så att gelatinet löser sig. Du kan behöva röra några minuter.


Tillsätt sedan anti plack i mangosmeten och nyponpulver i morotssmeten.


Jag använde en doseringstratt för att fördela smeten mellan formarna. Det går jättebra att använda exempelvis en fryspåse som du fyller och sedan klipper hål i (så det blir en sprits).


Välj den färg du vill ha på "toppen" av godisen och fyll nu den nedre delen av formen med denna smet.


Jag ställde in i kylskåp ca 10-15 minuter för att smeten skulle stelna lite och inte blanda sig. Smeten är relativt tjock så är du försiktig går det nog bra att fylla nästa färg direkt. Gör du som mig, låt då resterande smet vara kvar i kastrullen - med lock på, så stelnar den inte.


Fyll på formarna med resten av smeten och låt nu stå i kylskåp minst 1-2 timmar innan du försiktigt lossar godisarna från formen. Du kommer märka när godisarna är klara, då ska de ha "Jell-O" liknande konsistens.


Förvara i sluten burk i kylskåp - upp till fem dagar. Går bra att frysa in.En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Anti Plack: läs mer hos Svenska DjurApoteket, direktlänk till produkten


Nyponpulver: läs mer hos Svenska DjurApoteket, direktlänk till produkten


Mango: Mango innehåller mycket fiber, liksom vitamin A, B6, C och E, vilket gör det relativt näringsrikt för både människor och hundar. Ger du färsk mango är det viktigt att du tar bort skal och kärna.


Morot: De vitaminer som finns i morötter är bland annat A, B, B1, B6, C, D och K, som alla är bra för immunförsvaret. De innehåller även karotenoider, mineraler, fosfor, kalcium, natrium, kalium och klor. Tack vare vitamin A och karotenoider är morötter bra för ett djurs hudhälsa (till exempel så minskar dessa vitaminer solskador). De förhindrar även ögonproblem, som gråstarr.


Gelatin: Något du kanske inte visste är att vanlig, osmakad och osötad gelatin inte bara säker för våra hundar, det ger faktiskt stora fördelar för deras leder, ben, tarmhälsa, matsmältning, hud, naglar m.m. Gelatin innehåller mycket aminosyror (byggstenarna i protein) och är en form av hydrolyserat kollagen (så kallad nedbrutet kollagen) som tas från animaliska delar. För enklast dosering väljer jag att köpa gelatin i pulverform.


Kyckling (fond): Kyckling innehåller gott om protein, vitaminer och mineraler samt har en låg fetthalt. Dessutom är kokt kyckling bra för hundens mage samt att våra hundar älskar smaken!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page