Lyxig kladdkaka
Uppdaterat: 3 mars 2021
Svårighetsgrad: 👩🏼🍳👩🏼🍳

Vem älskar inte en god kladdkaka? För mig får den gärna vara sådär fudgeaktig i mitten så den bara smälter i munnen. Jag klagar verkligen inte över att fira kladdkakans dag idag utan jag kommer nog att ta minst två bitar av denna om jag ska vara ärlig. För så god är den.
Recept kladdkaka:
200 g smör
1 nypa flingsalt
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant.
Smält smöret på låg värme och ha i en nypa flingsalt. Ställ åt sidan.
Vispa för hand lätt ihop ägg med strösocker i en stor bunke.
I en annan bunke blandar du de övriga torra ingredienserna; vetemjöl, vaniljsocker och kakao. Häll sedan över detta i ägg & sockerblandningen. Använd gärna en sil och sikta ner.
Rör ihop till en tjock smet. Vispa ej.
Tillsätt sedan det saltade smöret och rör ihop till en jämn smet. Jag föredrar att använda en träslev.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska ej vara fast när du tar ut den men ha stelnat lite vid kanterna. Låt svalna, gärna i kylskåp under några timmar.
Ps. gillar du när kladdkakan rinner ut över tallriken? Då kan du servera den så fort den svalnat lite efter ugnen. MUMS.

Recept frosting:
3 dl grädde
2 msk Philadelphia
2 msk florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
(det här receptet ger relativt mycket frosting, du kan välja att halvera om du vill ha mindre)
Gör såhär:
Vispa grädde och philadelphia rätt hårt med elvisp. Vänd sedan ner de torra ingredienserna med hjälp av en sked eller slickepott. Vispa lite till. Du vill ha en hård grädde för att enklare kunna spritsa den på kakan.
Bred eller spritsa sedan frostingen på kakan och servera gärna med färska bär.

Vill du baka en matchande kaka till hunden? Då kan du spana in min hundkladdkaka (no bake) HÄR.
