Svårighetsgrad 🦴🦴
Semlor till hund, hundlor, hundsemla, hundsemlor? Vi kan nog kalla dessa precis vad vi vill. Men ja, det är en semla som är anpassad till hundar! 😍
Husse skynda dig, vi vill ha våra semlor NU!
Recept:
1 ägg
2 dl glutenfritt havremjöl
0,5-1 dl rismjöl
1 msk mosad banan
2-3 msk kycklingfond (eller kallt vatten) - OBS ej buljongtärning eller köpt fond
Fyllning:
Banan
Jordnötssmör - OBS viktigt att använda rätt, läs mer om detta längst ner på sidan
Laktosfri vispgrädde eller kokosgrädde
Rismjöl
Förberedelser:
Glutenfritt havremjöl gör du genom att köra glutenfria havregryn med en stavmixer eller matberedare tills du får mjöl. Det tar ca en minut.
Kycklingfond får du genom att koka lite kyckling och spara vattnet. Vi brukar lägga undan "resterna" på kyckling vi tillagar till oss människor (dvs. det vi skär bort och skulle slängt annars) och kokar fond på det.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
Börja med att vispa upp ägget lätt med en gaffel. Tillsätt sedan övriga ingredienser och arbeta ihop till en jämn deg. Degen ska vara relativt fast, du ska kunna forma små bollar utan att halva fastnar på händerna. Dock ska degen inte vara snustorr och lite ska fastna på händerna när du formar dina hundsemlor.
Har du en för torr deg tillsätter du mer kycklingfond och är din deg för kladdig fyller du på med mjöl. Överarbeta inte degen.
När du har fått till en bra deg delar du den i 6 lika delar. Jag använde mig av en vanlig matsked och använde ögonmått för att få till storleken. Vill du göra större hundsemlor går det givetvis bra, förläng då tiden i ugnen något.
Forma snabbt till bollar (överarbeta ej) och placera på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter.
Låt svalna helt.
Gör så här fyllning:
Mosa banan (ca 1-2 msk) och rör ihop med lite jordnötssmör.
Här kan du vara kreativ och fylla med något just din hund älskar!
Skär av toppen på bullarna och gröp försiktigt ur lite med en tesked. Använd en tesked eller sprits för att fylla hålen med din fyllning.
Vispa grädden. Använd med fördel kokosgrädde eller laktosfri grädde för att undvika att ge hunden laktos. Använder du kokosgrädde, se till att läsa på hur den ska vispas innan du sätter igång!
Lägg en klick grädde på varje bulle och lägg tillbaka locket. Pudra över lite rismjöl.
Ni som följer mig på instagram (KLICK) blir nog inte förvånade över dessa bilder där Cleo först äter upp sin egen hundsemla och sedan ger sig på Louies.. Haha.
Louie är lite mer försiktig och vågar knappt ta från bordet.. Han fick äta sin hundsemla i soffan efter fotograferingen istället ☺️
En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:
Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein och äggula är bra för hundens päls.
Glutenfritt havregryn: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick. Glutenfritt alternativ är ett bra val för den intoleranta hunden.
Rismjöl: Det är naturligt glutenfritt, snällt mot magen och ger kakorna en fantastisk konsistens!
Banan: Innehåller kalium och fibrer och är bra för den mentala förmågan samt hundens matsmältningssystem. Välj gärna en väl mogen banan då mogna bananer är 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret och är enklare för magen att smälta.
Kycklingfond: Ger god smak till bullen! Tål inte din hund kyckling? Koka fond på valfritt kött.
Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.
Laktosfri vispgrädde: Vissa hundar reagerar inte på laktos men för säkerhetsskull så använder vi laktosfri grädde när vi bakar då många hundar har problem att bryta ner de enzymen som krävs för att bryta ner laktos. Viktigt att tänka på vilken mängd grädde vi ger så att vi inte överkoncumerar. En liten mängd går bra.
Kokosgrädde: Naturligt laktosfri och ett magrare alternativ än vispgrädde. Fortfarande kaloririkt så vi tänker efter med vilken mängd vi ger!
Comments