Svårighetsgrad 🦴🦴
Morot och äpple pupcake
Recept:
1 dl riven morot
1 ägg
0,5 dl äppelmos
0,5 tsk kanel
1 dl glutenfria havregryn
1 dl grahamsmjöl (vetemjöl går bra)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med muffinsformar. Jag använder mig av en minimuffinsplåt men det går givetvis bra att ställa dina muffinsformar direkt på en vanlig plåt.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa upp ägget i ett glas eller liten skål vid sidan om och rör sedan ner i mjölblandningen, tillsätt även äppelmos. Använd fördelaktigt en träslev eller liknande. Tillsist så tillsätter du riven morot och rör snabbt ihop till en jämn deg.
Fördela i dina muffinsformar, dessa pupcakes kommer inte att växa i ugnen så du kan fylla ca 80-90% av muffinsformen.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min – 15 min, beroende på storlek på muffins så kan tiden komma att variera. Ställ åt sidan och börja med din frosting.
Frosting 1 (grön):
1 dl crème cheese (gärna laktosfri)
2 msk äppelmos
en nypa grön spirulina
Frosting 2 (vit):
2 msk crème cheese (gärna laktosfri)
3 msk laktosfri turkisk yoghurt
4 msk rismjöl
Frosting 3 (rosa)
3 msk laktosfri vispgrädde - hårt vispad
2 st mosade jordgubbar - använd bara "saften" som blir
2 msk crème cheese (gärna laktosfri)
2 msk rismjöl
Gör så här:
För samtliga frostings rör du ihop ingredienserna i en skål. Känns frostingen för lös kan du tillsätta mer rismjöl eller crème cheese.
Spritsa eller bred sedan ut frostingen över muffinsen när den är helt sval.
Tips: Muffinsen kan du göra i förväg, en dag eller två utan problem, och samma dag som du ska servera dina pupcakes gör du frostingen och spritsar på den!
Pupcakes håller med frosting i väl försluten burk i kylskåp upp till 5 dagar, däremot kan frostingen se lite tråkigare ut / risk att den välter och andra tråkiga saker (🐶 tycker det smakar lika gott oavsett hur dom ser ut!).
En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:
Morot: De vitaminer som finns i morötter är bland annat A, B, B1, B6, C, D och K, som alla är bra för immunförsvaret. De innehåller även karotenoider, mineraler, fosfor, kalcium, natrium, kalium och klor. Tack vare vitamin A och karotenoider är morötter bra för ett djurs hudhälsa (till exempel så minskar dessa vitaminer solskador). De förhindrar även ögonproblem, som gråstarr.
Ägg: Hjälper till att binda smeten, ägg är även rikt på protein.
Äpple: Äpplen är fulla av vitaminer, som A och C, samt kostfiber, fosfor, antioxidanter och kalcium. Däremot är kärnorna giftiga för hundar så var noggrann med att ta bort dessa.
Kanel: Kanel är inte giftigt för hundar. Det viktiga är att vi inte ger för mycket till våra hundar. Det finns tabeller för hur mycket din hund får äta beroende på vikt, men utgå alltid ifrån väldigt lite. 50 mg per kilo kroppsvikt och per dag har visat ha positiv resultat på hjärtat. Kanel visar även positiva effekter genom att det minskar inflammation, förbättrar immunfunktionen och stabiliserar blodsockernivåerna. OBS, vill du ge denna mängd kanel är det viktigt att man använder Ceylon kanel, inte Cassia kanel. Då Cassia kanel innehåller större mängd kumarin, som i stora mängder ger negativ effekt.
Jordgubbar: Jordgubbar är jättebra för hundens hud. De innehåller antioxidanter precis som blåbär och jordgubbar och hjälper med att motverka oxidering av cellerna.
Spirulina: Spirulina är en alg som innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring. Spirulinaalgen är dessutom rik på flera olika mineraler särskilt järn, kalcium, magnesium, kalium och zink. Även B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin ingår i Spirulina. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till dräktiga och digivande tikar.
Crème cheese (gärna laktosfri): Färskost innehåller kalcium som hjälper benen och tändernas välmående. Det hjälper dessutom tarmfloran i magen. Se till så det inte är något tillsatt socker eller att din hund är laktosintolerant. Det finns laktosfria alternativ.
Laktosfri turkisk yoghurt: Yoghurt är hög i kalcium och protein. Välj naturell då vi inte vill ha några sötningsmedel eller tillsatt socker. Yoghurt med aktiva bakterier kan fungera probiotiskt och är bra för din hunds matsmältningssystem.
Laktosfri vispgrädde: Vissa hundar reagerar inte på laktos men för säkerhetsskull så använder vi laktosfri grädde när vi bakar då många hundar har problem att bryta ner de enzymen som krävs för att bryta ner laktos. Viktigt att tänka på vilken mängd grädde vi ger så att vi inte överkoncumerar. En liten mängd går bra.
Rismjöl: Det är naturligt glutenfritt, snällt mot magen och ger kakorna en fantastisk konsistens!
Havregryn (glutenfritt): Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.
Vetemjöl: Används för att binda smeten, går att byta mot glutenfria alternativ om man har en hund med intolerans.
Commentaires