facebook-domain-verification=qnkab8h4jpz8rdl8sopk0se9fi20hk
top of page
C1BA2F8E-499E-4D16-A14E-3711D0E2CBEC.png

En lista på hundvänliga ingredienser!

Uppdaterat: 6 jan. 2022

Får min hund äta det här? är en vanlig fråga vi ställer oss själva. Blåbär är ju nyttigt för hundar så vad gäller då för andra bär? Kan min hund äta jordnötssmör? Och ingefära? Med denna listan hoppas jag kunna underlätta för ert sökande.

Här delar vi på helt hundvänliga pupcakes (och människovänliga muffins till mig)


Ibland är det svårt att veta om något är farligt eller inte för hunden. Vissa saker vi kanske tror är farliga visar sig tom vara nyttiga! Men det gäller att vara försiktig och inte ge din hund något du inte har kollat upp om den tål.


Jag har därför försökt sammanställa alla ingredienser jag använt mig av här i en lista. Så att ni enkelt ska kunna komma på egna recept, byta ut en ingrediens eller två och helt enkelt känna er säkra när ni ger er hund något.


Längst ner på listan finner ni de olika mjölsorterna jag brukar använda mig utav. Jag ska försöka få ihop en bra instruktion till er också hur ni kan byta mellan de olika sorterna, återkommer med den.



Ingredienser:


Ananas: Ananas är rik på antioxidanter samt innehåller även mycket vitamin C och vitamin B6. Frukt har i allmänhet hög sockerhalt och ananas är inget undantag, vilket kan vara bra att komma ihåg när man väljer mängd frukt att ge sin hund.


Bakpulver: Det kan vara bra att vata att ett stort intag av bakpulver kan skada hunden och du ska aldrig ge hunden bakpulver i direkt form. Men att använda en liten mängd när du bakar är ingen fara.


Banan: Innehåller kalium och fibrer och är bra för den mentala förmågan samt hundens matsmältningssystem. Välj gärna en väl mogen banan då mogna bananer är 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret och är enklare för magen att smälta.


Blåbär: Denna frukt ger inte bara våra kakor en fin färg, men blåbär är också laddade med antioxidanter som hjälper till att skydda din hunds kropp på fler sätt än ett, bland annat hjälper antioxidanter till med att förhindra hjärtrelaterade sjukdoma. Blåbär innehåller dessutom c-vitamin och fibrer som är bra för hundens immunförsvar och matsmältningssystem.


Broccoli: Broccoli är en kalorifattig och näringstät grönsak som ger antiinflammatorisk effekt.


Carobpulver: Carobpulver används ofta som substitut för kakao, och har en söt, kolaaktig smak. Det är rikt på vitaminer och mineraler (t.ex. kalcium) och innehåller inte koffein eller oxalsyra. Carob kallas ofta för "hundvänlig choklad" då den är helt ofarlig för hundar - något som vanlig choklad inte är!


Chiafrö: Chiafrö är en mångfaldig och 100 % naturlig komplement till hundens dagliga kost. Chiafrö innehåller mycket fibrer, vitaminer (A, B1, B2, B3, E), essentiella aminosyror och mineraler. Omega-6-fettsyror bidrar till en stark och glänsande päls och frisk hud.


Dadlar: Vi ska vara noggranna med hur många dadlar hunden får äta, 1-2 dadlar vid enstaka tillfällen går bra, pga att dadlar är rikt på socker. Annars är dadlar ett fettsnålt tilltugg som innehåller: A-vitamin, C-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium, järn, magnesium, kalium, kostfibrer och protein.


Gelatin: Något du kanske inte visste är att vanlig, osmakad och osötad gelatin inte bara säker för våra hundar, det ger faktiskt stora fördelar för deras leder, ben, tarmhälsa, matsmältning, hud, naglar m.m. Gelatin innehåller mycket aminosyror (byggstenarna i protein) och är en form av hydrolyserat kollagen (så kallad nedbrutet kollagen) som tas från animaliska delar. För enklast dosering väljer jag att köpa gelatin i pulverform.


Gurkmeja: Gurkmeja har visat sig ha en hög antiinflammatorisk effekt även hos hundar och används främst för att lindra ledbesvär.


Hallon: Hallon är rikt på antioxidanter, mineraler och vitaminer, bland annat vitamin C och vitamin K. Trots sin söta smak innehåller hallon inte mycket socker, vilket är bra när vi väljer bär åt våra hundar.


Havremjölk: Drycken innehåller ingen laktos och inget mjölkprotein och är bra för hundens mage då drycken har probiotisk effekt.


Honung: En liten mängd honung i godiset kan till och med vara bra då honung är rikt på mineraler, vitaminer och antioxidanter. Men var noggrann med att inte ge för mycket honung då vi i princip ger hunden rent socker. Riktlinje mängd honung: 14-18 kg 1/tsk per vecka, 20-28 kg 1 tsk per vecka.


Ingefära: Ingefära är en antibiotisk växt som bland annat används för lederna, för bättre matsmältning, mot inflammationstillstånd och för avlägsnande av slem. Ej lämplig för dräktiga eller digivande tikar.


Jordgubbar: Jordgubbar är jättebra för hundens hud. De innehåller antioxidanter precis som blåbär och jordgubbar och hjälper med att motverka oxidering av cellerna.


Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.


Kanel: Kanel är inte giftigt för hundar. Det viktiga är att vi inte ger för mycket till våra hundar. Det finns tabeller för hur mycket din hund får äta beroende på vikt, men utgå alltid ifrån väldigt lite. 50 mg per kilo kroppsvikt och per dag har visat ha positiv resultat på hjärtat. Kanel visar även positiva effekter genom att det minskar inflammation, förbättrar immunfunktionen och stabiliserar blodsockernivåerna. OBS, vill du ge denna mängd kanel är det viktigt att man använder Ceylon kanel, inte Cassia kanel. Då Cassia kanel innehåller större mängd kumarin, som i stora mängder ger negativ effekt.


Kokosgrädde: Naturligt laktosfri och ett bättre alternativ än vispgrädde. Fortfarande kaloririkt så vi tänker efter med vilken mängd vi ger!


Kokosflingor: Kokos är rikt på vitaminer, mineraler och fiber. Undvik att ge sötad kokos.


Kokosolja: är späckad med naturliga vitala ämnen som främjar ditt husdjurs hälsa. Den innehåller höga andelar bakteriedödande laurinsyra som också stärker immunsystemet.


Kokosyoghurt: Naturligt laktosfri och kokos innehåller bra fetter för hunden.


Kyckling: Kyckling innehåller gott om protein, vitaminer och mineraler samt har en låg fetthalt. Dessutom är kokt kyckling bra för hundens mage samt att våra hundar älskar smaken!


Kycklinglever: Kycklinglever innehåller mycket vitamin A, som i för stora mängder kan bli farligt. Ge därför inte kycklinglever mer än 1-2 gånger i veckan och inte i för stor mängd. Lever från gris, nötkreatur, kyckling och lamm innehåller även järn, B2-vitamin samt protein.


Kött: Kött är ofta den största delen i en hunds kost. Det är näringsrikt och behöver inte vara dyrt. Sedan brukar hundar älska smaken.


Laktosfri a-fil: Fil med aktiva bakterier kan fungera probiotiskt och är bra för din hunds matsmältningssystem. Välj gärna laktosfri då hundar saknar det enzym som krävs för att bryta ner laktos.


Laktosfri mjölk: Vissa hundar reagerar inte på laktos men för säkerhetsskull så använder vi laktosfri mjölk när vi bakar då många hundar har problem att bryta ner de enzymen som krävs för att bryta ner laktos. Viktigt att tänka på vilken mängd mjölk vi ger så att vi inte överkoncumerar. En liten mängd går bra. Samma gäller för laktosfri vispgrädde.


Lax: Denna feta fisk innehåller mycket omega-3-fettsyror, som hjälper till att bekämpa inflammation, förbättra hjärnans funktion, stödja hjärthälsa och stödja ögons hälsa. Dessutom är lax rik på protein, vilket är bra för din hunds allmänna hälsa.


Lingon: Lingon är rika på vitamin A, B, C, E, men innehåller också andra viktiga ämnen som bland annat fosfor, järn, kalium och kalcium. Äter djuret fet mat samtidigt som lingon så har lingonen påvisats att förhindra förhöjda glukos- och kolesterolvärden. Bäret påverkar även insulinet på ett positivt sätt.


Mango: Mango innehåller mycket fiber, liksom vitamin A, B6, C och E, vilket gör det relativt näringsrikt för både människor och hundar. Ger du färsk mango är det viktigt att du tar bort skal och kärna.


Morot: De vitaminer som finns i morötter är bland annat A, B, B1, B6, C, D och K, som alla är bra för immunförsvaret. De innehåller även karotenoider, mineraler, fosfor, kalcium, natrium, kalium och klor. Tack vare vitamin A och karotenoider är morötter bra för ett djurs hudhälsa (till exempel så minskar dessa vitaminer solskador). De förhindrar även ögonproblem, som gråstarr.


Melon: Melon, som exempelvis galiamelon, innehåller bland annat A-vitamin och kalcium. Melonen är även rikt på vätska vilket ger ett nyttigt vätsketillskott på varma dagar.


Naturell yoghurt: Yoghurt är hög i kalcium och protein. Välj naturell då vi inte vill ha några sötningsmedel eller tillsatt socker. Yoghurt med aktiva bakterier kan fungera probiotiskt och är bra för din hunds matsmältningssystem.


Persilja: Hundar har naturligt inte den mest väldoftande andedräkten. Precis som för oss människor, kan persilja hjälpa till att förbättra munhälsan. Persilja är dessutom en bra näringskälla för vitamin A, B, C och K, samt mineralerna järn och kalium.


Philadephia: Färskost innehåller kalcium som hjälper benen och tändernas välmående. Det hjälper dessutom tarmfloran i magen. Se till så det inte är något tillsatt socker eller att din hund är laktosintolerant. Laktosfria alternativ finns.


Potatis: Potatis är rik på vitamin C och B6, samt mineraler, järn och magnesium. Däremot kan potatis ha en negativ inverkan på hunden om vi ger den för mycket samt om vi använder gröna potatisar (då dessa innehåller mer solanin). Ge med måtta och aldrig rå.


Pumpapuré: Pumpa är fyllt av fibrer och är därför perfekt för hundens matsmältningshälsa. Se bara till att använda 100% ren pumpapuré.


Rapsolja: Rapsolja innehåller nyttiga fetter och i rätt mängd kan det vara ett bra tillskott för våra hundar. Fettsyrorna i dessa oljor är positiva för hud- och pälskvalitet och kan hjälpa till att dämpa olika inflammationer i kroppen.


Rödbeta: Rödbetor är rika på vitaminer, mineraler, fytokemikalier, antioxidanter och spårämnen. Rödbetor kan bidra till att avgifta lever och urinsystem. Rödbetor kan ge stöd åt leverfunktionen.


Rödbetspulver: Rödbetspulver är fyllt av näringsämnen som bland annat magnesium, kalcium, järn och vitaminerna A,B och C. Anses som bra tillskott till hundar som utsatts för hög ansträning.


Sesamfrö: Är helt ofarligt för hunden. Bidrar däremot inte med några nyttiga funktioner


Spenat: Spenat reglerar tarmfloran då den innehåller mycket fibrer. Den innehåller dessutom vitamin A, C, E, B och F. Du bör däremot inte ge spenat alltför ofta eller i alltför stora mängder till hundar, då det kan hämma bildandet av röda blodkroppar.


Spirulina: Spirulina är en alg som innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring. Spirulinaalgen är dessutom rik på flera olika mineraler särskilt järn, kalcium, magnesium, kalium och zink. Även B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin ingår i Spirulina. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till dräktiga och digivande tikar.


Sötpotatis: Innehåller många bra näringsämnen, så som fibrer, magnesium och vitamin A, B6 samt C. Ska inte ges rå.


Vattenmelon: Vattenmeloner innehåller mycket vatten, vilket motverkar värme och återställer vätskebalansen hos djuret. Man bör dock inte ge för mycket vattenmelon, för det innehåller en hel del fruktos.


Zucchini: Zucchini är näringsrika grönsaker. De är rika på kalium och vitamin C. De har mycket av folsyra, mangan, betakaroten, kalcium, B6 och K-vitaminer och många andra näringsämnen vilket bland annat hjälper din hund att få fin päls.


Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein, selen, vitamin B12, A, D och E-vitaminer.


Äpple: Äpplen är fulla av vitaminer, som A och C, samt kostfiber, fosfor, antioxidanter och kalcium. Däremot är kärnorna giftiga för hundar så var noggrann med att ta bort dessa.



Mjölsorter:


Glutenfritt havregryn: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.


Vetemjöl: Används för att binda smeten, går att byta mot glutenfria alternativ om man har en hund med intolerans. Vetemjöl är inte farligt för hunden, men inte det bästa alternativet ur ett hälsoperspektiv. Ge med måtta.


Mandelmjöl: Används som bindemedel, mandelmjöl är både glutenfritt och spannmålsfritt (perfekt för hundar som lider av intolerans).


Rismjöl: Det är naturligt glutenfritt, snällt mot magen och ger kakorna en fantastisk konsistens!


Majsmjöl: Används för att binda smeten, glutenfritt vilket är bra för hundar med intolerans.


Rågmjöl: Fullkornsmjöl är mer fiberrikt än vetemjöl och ger våra kakor en bra konsistens.


Potatismjöl: Hjälper till att göra kakan fluffig och fin. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Tapiokamjöl: Används som redning och binder därför bra när vi använder det i bakning. Tapiokamjöl är även helt glutenfritt och ofarligt för hundar. Används ofta i bland annat hundgodis.


Kokosmjöl: Kokosmjöl innehåller naturligt en rad nyttiga ämnen samt är rikt på fibrer och protein. Kokosmjöl är dessutom naturligt spannmålsfritt vilket är perfekt för hundar som lider av tolerans.


Bovetemjöl: Hjälper till att binda kakan. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.





0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page