facebook-domain-verification=qnkab8h4jpz8rdl8sopk0se9fi20hk
top of page

Blåa påskharar

Uppdaterat: 3 apr. 2023

Svårighetsgrad: 🦴🦴

I Cleos påskägg finns det tre sorters kakor: rosa påskägg, gula kycklingar och blåa påskharar. Alla recept finns på hemsidan, klicka på namnet till det recept du vill se för att komma dit.


Dessa påskharar får sin fina färg från blå spirulina. Dessvärre är denna färg just nu svår att få tag i. Jag har beställt min från Australien och har även hittat att den går att köpa från England.


Påskhararna går givetvis bra att göra i annan färg - för gul: använd gurkmeja, för rosa: använd pitaya, hallonpulver eller rödbetspulver, för lila: använd blåbärspulver eller för gröna: använd grön spirulina. Du kan behöva ändra mängden, men det ser du när du gör din smet.Recept:

1 äggvita (äggulan kan du använda till gula påskkycklingar)

1 msk äppelmos

2 msk potatismjöl

0,5 dl rågsikt

1-2 krm blå spirulina


Tips: äppelmos gör du enkelt själv genom att skala och kärna ur ett äpple - koka tills det är mjukt och mosa sen med gaffel eller stavmixer. Låt svalna. Om du köper färdigt, se till att det är utan socker och tillsatser.

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.


Blanda äggvita och äppelmos i en bunke. I en separat skål blandar du ut din blå spirulina (eller annan vald färg) med rågsikt. Häll sedan ner potatismjöl samt rågsikt + spirulina i äggsmeten. Rör om tills du får en jämn smet.


Tillsätt mer mjöl (potatis eller rågsikt) om degen känns kladdig. Knåda in mjölet tills du får rätt konsistens.


När smeten är klar kommer den upplevas något som "trolldeg". Jag kavlade ut på en stenbänk med bakplåtspapper mellan degen och kaveln. I vanliga fall har jag bakplåtspapper på båda sidor om degen, men denna deg gick bättre direkt på stenskivan.


Degen gick lätt att lossa från stenskivan men då jag stansar med mönster (dvs "trycker till" degen) så var det svårt att få loss efter jag stansat. Därför placerade jag degen på ett bakplåtspapper efter jag kavlat färdigt men innan jag stansade.


Stansa ut dina kakor, och för över till din plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.


Låt svalna helt innan du gömmer kakorna i vovvens påskägg!
En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:


Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein, selen, vitamin B12, A, D och E-vitaminer. I detta recept använder vi endast äggvita, äggvita är ingen fara för hundar när den är tillagad (som den blir efter den varit i ugnen) men vi undviker att ge den rå. Däremot är rå äggula toppen för vovven!


Äpple: Äpplen är fulla av vitaminer, som A och C, samt kostfiber, fosfor, antioxidanter och kalcium. Däremot är kärnorna giftiga för hundar så var noggrann med att ta bort dessa.

Potatismjöl: Hjälper till att göra kakan fluffig och fin. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.


Rågsikt: Fullkornsmjöl är mer fiberrikt än vetemjöl och ger våra kakor en bra konsistens.


Spirulina: Spirulina är en alg som innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring. Spirulinaalgen är dessutom rik på flera olika mineraler särskilt järn, kalcium, magnesium, kalium och zink. Även B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin ingår i Spirulina. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till dräktiga och digivande tikar.


Blå spirulina: Blå spirulina extraheras från den vanliga spirulinan och är alltså fycocyanin som är ett pigment och en antioxidant. Fykocyanin är en kraftfull antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper. Den gröna spirulinan innehåller alltså fler vitaminer och proteiner m.m.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page